Gueladio Ba

Al sinds zijn 9de, toen nog onder begeleiding van zijn vader, maakt Gueladio Ba muziek. Eerst met de groep ‘Khumaru’ van Touré Kunda en Hamidou Touré, waarbij hij leert zingen en ritme houden. Nog eens 2 jaar later leert hij van zijn vader gitaar spelen. Oorspronkelijk afkomstig uit Mauritanië, verhuisd Gueladio naar Dakar, Senegal om er bij Baaba Maal in de leer te gaan. Zo leert hij folkloristische ritmes en zangtechnieken. Eenmaal terug in Mauritanië is, begint hij bij verschillende groepen te spelen. In 2016 ontvlucht hij de sociale en politieke onrechtvaardigheid in zijn thuisland en komt hij naar België, waar hij al snel bij het Brusselse open kunstenhuis Globe Aroma terechtkomt. Naast zijn eigen project met de groep ‘les Griots’, speelt hij vaak samen met andere Brusselse muzikanten. Zijn muziek valt het best te beschrijven als West-Afrikaanse blues met veel traditionele invloeden, vooral uit de griots-cultuur zoals bij de Peul. Naast een groot aantal concerten heeft Gueladio Ba ook meegewerkt aan de muziekscore voor de Bruzz-documentaire over het klein kasteeltje (waar hij lange tijd zelf verbleef), het theaterstuk ‘Edmond & Samba’ van Marc Bober en met Hans van Cauwenberghe en staat zijn nummer ‘Samba’ op de Globe Aroma compilatie ‘SE LAL BUM’. Hij werkt ook vaak samen met Muziekpublique, waar hij een aantal concerten speelde, oa in de ‘world music chain’ en het ‘hide and seek’ festival. Voor de release van Se Lal Bum stond hij op de planken van de Ancienne Belgique.